Стана ясно кога БСП ще върнат мандата (ВИДЕО)

90

БСП ще върнат мандата на 7-ми септември. Решението е било взето на  Националният съвет на партията

Положихме максимални усилия за формиране на редовен кабинет, каза лидерът на БСП на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията

Със 108 гласа „за“, 6 „против“ и 8 „въздържали се“ Националният съвет на БСП реши на 7 септември, вторник, да върнем нереализиран мандата.

„Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и работещ парламент. Знаете резултата от нашите разговори – трите т. нар. партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават тези усилия“, каза Нинова.

 „Доволни сме поне от факта, че днес се прие нашето предложение  да започне с ускорени срокове актуализацията на бюджета. Във вторник ще бъде приет бюджета на ДОО и на Здравната каса и ще се продължи най-вероятно с големия бюджет в сряда. Президентът може да задържи с няколко дни разпускането на парламента, за да бъде окончателно приет бюджета“, допълни още тя.

Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата на 27 август. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена.

Парламентарната рулетка се завъртя и мандатът стигна до БСП, след като от „Има такъв народ” не получиха подкрепа за предложения си кабинет. След това папката за съставяне на правителство отиде при ГЕРБ-СДС, които обаче я върнаха веднага на държавния глава.

Сега, от решението и указа на президента трябва да стане ясно дали ще попаднем в ситуация на избори 2 в 1 на 14 ноември, или когато се очаква да има балотаж – на 21 ноември, ще избираме и новите народни представители.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова