Почина известният гръцки композитор Микис Теодоракис

1343

Почина известният гръцки композитор Микис Теодоракис. Той си отиде на 96-годишна възраст

Теодоракис бе известен с музиката си към филма „Зорба Гъркът“ (1964). Композиторът на известния филм получи международно признание и вдъхновяваше милиони почитатели в родината си със своята работа, както и с неподчинението си по време на военната диктатура в Гърция (от 1967 до 1974 година).

Той бе известен и с политическата си дейност и бе открит противник на хунтата от 1967-1974 г. и допринесе за привличане на международното внимание към репресиите на т.нар. режим на полковниците в Атина. Той бе привърженик на една демократична версия на комунизма, член на компартията на Гърция и неин депутат от 1981 до 1990 г.

Теодоракис допринесе за повишаване на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура 1967-74 г., коментира „Катемерини“.

Роден е на остров Хиос, на 29 юли 1925 г. Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения, много от които остават леви химни в продължение на десетилетия, до симфонии и филмови партитури.

Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план. Песните му са изпълнявани от известни изпълнители, като „Бийтълс“, Шърли Беси и Едит Пиаф. Той композира партитурите за филми като „Z” (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, „Fedra” (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и „Serpiko” (1973), за който е номиниран за „Грами“ през 1975 г. (той е номиниран за същата награда за музиката си в „Зорба гъркът“ през 1966 г.).

Теодоракис композира също „Трилогията Маутхаузен“ – известна още като „Баладата за Маутхаузен“, и „Кантата Маутхаузен“ – цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

По публикацията работи: Ралица Димитрова