Проф. Червенякова: Два симптома ни алармират, че може да сме заразени с Делта варианта

2407

По думите ѝ клиничната картина не се различава съществено от предходните щамове, но има два симптома, които са по-специфични

„Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система“. Това каза в студиото на „Денят започва“ проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

„Намираме се в една трудна ситуация. Вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да спазват мерките, което води до повече хоспитализации“, заяви още тя.

По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

„Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние“, каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица.

„В Индия се съобщава и за загуба на слух от Делта варианта. Липса на апетит и енергия са симптомите, които трябва да ни алармират, че може да сме заразени с Делта“, разкри специалистът.

„Децата боледуват не толкова често, а клиничните симптоми бързо се овладяват“, коментира проф. Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

„Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден“, подчерта лекарят.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

По публикацията работи Снежина Раева