В клас или дистанционно: Как трябва да започне новата учебна година?

206

Разнопосочни са мненията на хората относно това как ще започне новата учебна година

„Предполагам, че в момента дори от Министерството на образованието не знаят какво ще се случи. Децата в гимназиален етап бяха най-ощетени от непрестанните локдауни и дистанционното обучение. Необходимо е да се помисли малко повече за децата тази година. Училищата трябва да бъдат последно затваряни и първи отваряни. Не трябва да се повтаря абсурдната ситуация от миналата година, в която моето дете стоеше вкъщи, а дискотеките работеха”. Това каза учителят Нели Хинова в ефира на Нова.

Учителят Петър Велков коментира, че ние – като държава и общество, не сме направили нищо, за да се гарантира присъственото обучение. Трябваше много по-рано да се вземат тежки мерки в обществото. Най-малкото да се спазва контролът.Виждаме тотално неспазване на мерките.Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първо. Но това трябва да се случва при навременни мерки, контрол и мерки в училищата”, добави той. Според него при тази заболеваемост ситуацията на 15 септември ще е притеснителна.

Коментар беше направен и относно срещата при министъра относно мерките за учебната година. „Министърът излезе с обобщение, че вирус има. Имаше хора, които се подиграваха на проф. Добрин Василев – един от най-реномираните лекари по темата за коронавируса. Той споделяше данни за смъртност при децата и тези хора се смееха. Нивото беше изключително ниско. Така няма да го докараме доникъде”, обобщи Велков.

„Геноцид спрямо децата е да бъдат затваряни и да бъдат принуждавани да стоят у дома, при положение, че всички възрастни са на работа и нямат промяна в ритъма си на живот”, смята Хинова.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова