Лице в лице със стихията: Разказ на българин за урагана „Аида“ (ВИДЕО)

94

Точно 16 години, след като урагана “Катрина” опустоши щата Луизияна, ураганът „Аида“ се стовари с огромна мощ и нанесе големи щети в американския щат. Стихията достигна бреговете на Луизиана с ветрове със скорост от 230 км/ч. и дори успя да обърне течението на река Мисисипи

Българин разказва за ужасяващата стихия, застигната американския щат и нейните последици.

„Има места, където къщите са под вода, а хората са по таваните и покривите. Сега тепърва ще тръгнат отряди, за да видят дали няма хора по таваните и покривите“, разказа българинът Робърт Манолов в ефира на Нова телевизия.

„Когато майката природа хвърли върху вас буря с такава мощ и вълнение, ветрове и дъжд, последиците са опустошителни“, заяви губернаторът на Луизияна Джон Бел Едуардс.

Макар и степента на бурята да беше понижена на втора, през нощта поривите на вятъра й все още достигаха до 175 км/ч. „Айда” се очаква да продължи да губи сила с придвижването на окото й към Батън Руж, но въпреки това вероятно ще остане от поне първа степен. Целият Ню Орлиънс е без ток, като единственото електричество в града идва от генератори.

„Най-лошото е, че няма захранване за инфраструктурата на града, което означава, че хората освен, че нямат ток, нямат и вода, няма и регулиране на пътища. Просто града е блокиран в Ню Орлиънс“, разказва още българинът.

Метеоролозите предупреждават, че части на югоизточна Луизиана мога да бъдат негодни за обитаване в продължение на седмици.

„Водата се покачва, хората са в домовете си и вече получаваме съобщения за нива на водата до гърдите. Положение е много тежко и засега не се вижда подобрение”, заяви Синтиа Лий Шенг, президент на окръг Джеферсън, Луизиана.

Робърт Манолов се обърна към сънародниците си и каза да не се притесняват за тях. „Ние се държим. Още един ураган мина“, каза още българинът.

По публикацията работи: Ралица Димитрова