Спорт

България отива на полуфинал на Световно първенство

Националният отбор на България за юноши под 19 години продължава успешното си представяне на Световното първенство в Иран, като се класира за полуфинал. Нашите надиграха еврошампиона Италия и ще имат възможността да се борят за медали.

Старши-треньорът Мартин Стоев изрази задоволство от отборния дух и воля на момчетата.

„Много труден и тежък мач. Но ние знаехме това и се бяхме подготвили. За да спечелиш срещу Италия, трябва да си изработиш сам точките. Определено не не направихме най-добрия си мач. Важното е, че спечелихме! Много го искахме и успяхме да го постигнем. Сервисът не ни вървеше. Имаше доста грешки и затова в средата на четвъртия гейм дадох указания да се намали риска на сервис за сметка на грешките. Да разчитаме повече на блокада и защита, което ни доведе до победата. Важен фактор за успеха бяха и смените. Хората, които влязоха отвън, се справиха много добре. Победихме с отборен дух, воля и голямо желание. В петия гейм имаше важен момент, в който съдиите отсъдиха наша точка за другия отбор. Но преодоляхме тази трудност, момчетата спасиха два мачбола и на свой ред надделяхме. Най-важна е победата! Сега започваме да се готвим за полуфиналния мач, в който срещаме Бразилия или Русия. Надявам се да запазим тази линия и да се борим за нова победа.“

Момчетата на Мартин Стоев надиграха европейския шампион Италия след оспорван петгеймов двубой с 3:2 (25:27, 27:25, 21:25, 31:29, 18:16).

Шансът за отличие идва двадесет години след последния ни успех, в който България взима бронзовите медали на световно за юноши – отново в Иран. Загубата праща Италия да играе за разпределение на местата от пето до осмо в крайното класиране. Националите ни показаха невероятен дух, сърцатост и психическа устойчивост. Силите в дуела бяха изключително изравнени и това доведе до размяна на геймовете. И двата тима надделяваха в решителните минути след много борба и с минимална разлика.

Третата част бе под диктовката на Италия и съперникът поведе с 2:1. Състезателите ни успяха да се върнат в играта! България намери сили да се вдигне. Не само да се бори докрай, но и да направи пълен обрат. Четвъртата част бе много драматична. Играеше се точка за точка, а интригата кой ще надделее бе до последния миг. Нашите спасиха четири геймбола, за да изковат успеха. Сервисът ни се оказа решаващ, а успешна атака на Венислав Антов донесе победната точка.

В тайбрека националите ни започнаха повече от страхотно, като поведоха със 7:4. Италия обаче изравни. Отново последваха драматични минути, но националите и този път устояха. Отново психическата устойчивост бе в основата на успеха, като съперникът сгреши в най-важния момент и България триумфира с крайното 3:2.

Реализатор за България бе Александър Николов с 28 точки. Венислав Антов добави 20 точки. Владимир Гърков приключи с 14.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Снежи Раева

Скорошни постове

  • България

Фирмата, замесена в скандала с бития пациент, взела милиони по време на служебните правителства

хранителната фирма „Брадърс Секюрити“, чиито служители бяха замесени в скандала с бития мъж, който по-късно…

преди 18 часа
  • Лайфстайл

Алла Пугачова е в много тежко и се нуждае от специално лечение

Известният шоумен и приближен на певицата Стас Барецки свидетелства, че състоянието на Пугачова е много…

преди 18 часа
  • Любопитно

Днес е голям световен празник. Ден на риболова

Официално 27 юни се чества за Световен ден на риболова от 1985 г. по решение…

преди 18 часа
  • Бизнес

Шефа на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас сега такова липсва

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега…

преди 18 часа
  • Свят

Руснаците се завряха се и в канализацията, но не успяха да превземат този град

"Дори промъкването през водопроводните тръби не помага на руските войски да превземат Часов Яр", пише Forbes…

преди 18 часа
  • Спорт

Тартор на Сектор „Б“ и още 13 левскари бяха осъдени

Феновете на Левски, които организираха протест срещу собственика Наско Сираков и забавиха началото на домакинския…

преди 18 часа