Талибаните поставиха краен срок: Ето кога ще поемат контрола на летището в Кабул

58

Талибаните обявиха кога ще поемат контрола над летището в Кабул. Това ще стане на 31 август. Тогава е и крайният срок, в който американските войски трябва да се оттеглят от летището

Новата власт на страната преговаря с Турция и Катар за техническа помощ по обслужването на полетите, но все още не е постигнато споразумение.

В момента американците отговарят за летището, но мандатът им изтича.

На фона на изтеглянето на контингента на САЩ, преди няколко седмици талибаните започнаха офанзива и превзеха всички големи градове, обявявайки края на двадесетгодишната война. Сега се решава въпросът за механизма на държавно управление, пишат от Дарик.

Евакуацията на чужденци и местни жители, които са сътрудничили със съюзническите сили продължава през летището в афганистанската столица. В първите дни заради паниката и предупредителен огън загинаха няколко души. Други се разбиха, падайки от самолети, които вече бяха излетели. Към момента не е ясно дали излитането на полети с агфганистански граждани ще продължи.

Миналата седмица две мощни експлозии избухнаха край летището, отнемайки живота на близо 200 души. Афганистанското крило на Ислямска държава пое отговорност за атаката.

В неделя американците пуснаха ракета в района, като целта е била унищожението на атентатори-самоубийци. Според съобщения в медиите 12 души са загинали, включително няколко деца.

По публикацията работи: Ралица Димитрова