Наградиха наш кмет с уникален пръстен за принос към опазването на културното наследство Калиакра

66

Кметът Елена Балтаджиева получи награда от Националния исторически музей София. Това съобщи за медия „Нова Вест“ Керанка Далакманска.

Доц.д-р Бони Пертрунова – директор на националната исторически институция връчи на кметът на община Каварна златен пръстен – реплика на Георги, намерен при разкопките на н. Калиакра преди няколко години. Пръстенът е реплика на оригинала, не се продава, и е първият, който се връчи на кметът Балтаджиева заедно с Грамота за принос към опазването на културното наследство и работата по популяризирането на средновековната българска столица Калиакра.

„ Вие сте човек, който уважава историята и паметта за нея, затова първо на Вас връчваме този златен пръстен .- реплика на Георги.Можете да го носите, защото е уникален. Във ваше лице срещаме съмишленик към откритията на археологическите разкопки на н. Калиакра през годините и вярваме,че и в годините напред ще бъде така.“

Кметът Елена Балтаджиева благодари за високото признание и награда и увери, че съвместната работа между общината , НИМ и Музея в Каварна продължава и занапред.
В неформален разговор се обсъди идеята за паметник на Добротица на н.Калиакра, за юбилейна изложба, когато се навършват 20 години от началото на разкопките на н.Калиакра.