Япония изтегля милиони дози от ваксината на „Moderna“ заради открити чужди вещества

458

Япония преустанови употребата на 1,63 милиона дози от ваксина на Moderna Inc (MRNA.O), съобщават от здравното министерство на Токио

Причината затова е, че в няколко ваксинационни пункта бе съобщено, че в препаратите е засечено „чуждо вещество“, предаде Reuters.

Ваксината се изтегля от дистрибуторската мрежа като превантивна мярка. Този ход обаче накара няколко японски компании да отменят ваксинациите на работниците, които са били планирани за днес.

От компанията производител потвърдиха, че са били уведомени от дистрибутора си в азиатската държава „Takeda Pharmaceutical „, че „чуждото вещество“ е било засечено в една от партидите от препарата, изпратени в Япония.

„Компанията разследва докладите и остава ангажирана да работи бързо с партньора си Takeda и регулаторните органи за решаване на този проблем“, се казва още в изявлението.

Но дистрибуцията на общо три партиди от ваксината вече е спряна, като те нямат да бъдат пуснати в мрежата, докато не стане ясно каква е субстанцията и опасна ли е тя по някакъв начин за здравето на хората.

Спирането на ваксината представлява ново препятствие за фирмата, чиито партньори имаха забавяне на производството миналия месец. То  прекъсна доставките за няколко страни, включително и Южна Корея.

Освен препарата на  Moderna, в Япония до момента са одобрени няколко ваксини срещу Ковид 19. Това са ваксините на  британско-шведската компания AstraZeneca и американско-германския консорциум от компаниите Pfizer и BioNTech.  До момента 68,1 милиона души (53,6% от населението) са получили първата доза ваксина в страната, а 54,1 (42,6%) са получили две дози.

Превод и редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова