Откриха нов вариант на Covid в Турция

94

Нов вариант на коронавируса, е засечен в съседна Турция в западната крайбрежна провинция Измир, съобщават от Daily Sabah

Според  Д-р Лютфи Чамлъ  новият вариант е идентифициран и в други провинции, като специално в Измир близо 40 % от случаите се дължат на този вариант.

Според лекаря въведените в употреба наскоро тестове за коронавирус засичат различните варианти в Турция и са помогнали за установяването на новия вариант, който няма връзка с познатите варианти Алфа, Бета, Гама и Делта.

„Въпреки че Делта варианта е доминиращ в страната, през последните седмицисе наблюдава и една група заразени с новия вариант“, каза специалистът.

Шамли обясни, че в северния окръг Ризе процентът на новия вариант на инфекциите е достигнал 50%-60%.

Все пак Чамлъ подчерта, че са нужни повече изследвания, за да се потвърди, че действително става въпрос за нов вариант на коронавируса, за което учените все още не са сигурни на този етап.

Той каза също, че обществеността трябва да бъде предпазлива, тъй като предстоящата есен вероятно ще бъде време, когато тежестта на пандемията ще се увеличи.

„Повечето учени смятат, че четвърта вълна на пандемията ще се появи наесен. Затова е необходимо да продължим с нашата програма за ваксинация “, предупреди той.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова