Най-малко 20 души загинаха при тежки наводнения във Венецуела

59

Проливни дъждове предизвикаха опустошителни наводнения в западния венецуелски щат Мерида. Водната стихия отне живота на най-малко 20 души, предаде Reuters

„Не сме си представяли, че трагедията ще е с такива мащаби“, каза губернаторът на щата Рамон Гевара. Според информацията сред загиналите са и двама непълнолетни. Над 1200 домове са разрушени от тежките наводнения, а 17 души са обявени за издирване.

 

Няколко града в засегнатата област са останали без електричество и мобилна връзка. Пороите засегнаха и други региони на Венецуела, включително и столицата.

Вътрешният министър Ремиджио Чебалос заяви, че най -малко 54 543 души в 87 общини са били засегнати от наводненията.

Във вторник президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че е наредил военните да се включат в борбата с последиците от стихията, а вчера подписа указ за въвеждане на извънредно положение за срок от 90 дни.

Извънредно положение е обявено в областите Мерида, Тачира, Зулия, Апуре, Амазонас, Боливар, Делта Амакуро, Монагас и Арагуа.

 

До момента 80 пожарникари и 60 служители от Гражданска защита на Мерида са били изпратени в борбата с водната стихия. Гевара също изпрати здравни работници до най -тежко засегнатите места.

 

Превод и редакция: „Нова Вест“,Ралица Димитрова