Джо Байдън за Кабул: Колкото по-бързо приключим, толкова по-добре

35

Американският президент Джо Байдън потвърди своя план за изтегляне на американските военни от Афганистан до 31 август, въпреки призивите на съюзниците за удължаване на срока, съобщават от BBC

Байдън направи това, въпреки че бе призован вчера на извънредна виртуална среща на Г-7 от лидерите на други страни от групата и по-специално от Европейския съюз Съединените щати да поддържат безопасността на летището на Кабул, „докогато е необходимо“.

„Колкото по-скоро завършим, толкова по-добре. Всеки ден операцията носи допълнителен риск за нашите войски“, каза той.

Някои американски войски вече са изтеглени, съобщават американските медии – въпреки това евакуацията не е засегната.

Най-малко 70 700 души са били евакуирани със самолет от Кабул, който падна под властта на талибаните преди девет дни. Тaлибaнитe ce прoтивoпocтaвят нa вcякo удължaвaнe нa cрoкa зa eвaкуaция.

Бaйдън зaяви, чe „талибаните са предприели стъпки, за да помогнат за извеждането на нашите хора“, добавяйки, че международната общност ще прецени талибаните по техните действия.

Американският президент каза, че евакуацията на летището в Кабул трябва скоро да приключи поради нарастващата заплаха от групировката „Ислямска държава“ в Афганистан.

На фона на това Световната банка спря финансирането на проекти в Афганистан. Организацията изрази дълбоко безпокойство за това как превземането на талибаните ще повлияе на перспективите за развитие на страната, особено за жените. Все още не е уточнена на каква обща сума са спрените помощи.

Световната здравна организация предупреди, че в Афганистан има достатъчно медицински консумативи за една седмица. В съобщението се казва, че опитите за доставка на медицински консумативи са блокирани поради ограничения на летището в Кабул.

В същото време уебсайтът за настаняване AirBnB обеща да осигури временно настаняване за 20 000 бежанци без такса, за да им помогне да се преселят по целия свят.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова