Арестуваха туристи, посрещнали изгрева върху емблематичната статуя на Христос Спасител в Рио

100

Бразилските власти са задържали двама французи, които са наблюдавали изгрева от върха на емблематичната статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро, докато паметникът е бил затворен, съобщават от France 24

28-годишният Клемент Дюмай и 27-годишният Пол Ру Ру-дит-Бюисън са останали в неделя вечер на мястото, след като  38-метровата статуя е била затворена за посетители.

Двамата мъже са влезли в статуята преди зори, изкачвайки се спираловидната стълба, която се вие във вътрешността и достигнали до врата, отваряща се към една от ръцете. Разстоянието от едната до другата ръка на внушителната статуя на Христос е 28 метра.

Приключението им обаче приключило, когато един от охранителите на забелязал мъжете и извикал полицията. „Стояхме на ръцете и главата на статуята, когато бяхме забелязани от един от служителите по сигурността “, разказваРус-дит-Бюисон.

След задържането им в понеделник, Клеман и Пол са освободени, след като са заплатили 10 000 реала (1600 евро). Сега двамата ще трябва да се явят пред съдия.

Туристическата полиция в Рио де Жанейро отказа коментар, като заяви, че ще проучи инцидента.

Това далеч не е първото подобно приключение на двамата парижани. Те са имали подобни подвизи и в емблематичните архитектурни обекти в Дубай, Ню Йорк и Париж и са документирали своите приключения в социалните медии.

Статуята на Христос Изкупителя, която ще отбележи своята 90 -годишнина през октомври, наскоро беше ремонтирана с помощта на професионални катерачи, които работеха над празнотата в колани. През 1991 г. и през 2010 г. статуята е вандализирана с графити.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова