Гигантски гризачи „нахлуха“ в престижно предградие в Аржентина

123

Група капибара-гигантски южноамерикански вид гризачи нахлуха в престижно предградие на аржентинската столица Буенос Айрес

Местни жители твърдят, че популацията на капибарите рязко се е увеличила в последно време. Тъй като вече не могат да намират достатъчно храна в обществени зелени площи, животните сега нахлуват и в местни градини.

Все по-уверените животни могат да бъдат видени да се скитат по улици и градини в квартал Норделта.

 

От 2019 г. жителите съобщават за инциденти, свързани с разширяването на популацията на капибарите, включително пътни инциденти и нападения над домашни любимци.

Екологичната агенция на провинция Буенос Айрес поиска от местните жители да представят план за действие. В отговор те заявиха, че не искат да унищожават капибарите, и допълниха, че желанието им е да възстановят баланса, при който на никого няма да се налага да се страхува за своята безопасност.

Карибарите са считани за едни от най-големите животни на света. Най-близките им родственици са агутите, чинчилите, морските свинчета и бобрите. Възрастните гризачи могат да достигнат до 130 сантиметра височина и до 120 килограма.