При три условия допускат студенти до присъствено обучение в МУ-Пловдив

194

Със заповед, издадена от ректора на Медицинския университет в Пловдив, се забранява достъпа на студенти до присъствено обучение, освен ако не те са преболедували, ваксинирани срещу Covid или трябва да предоставят отрицателен тест.

„Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там има също рестрикции, на болните се изискват отрицателни тестове за COVID-19, преди да бъдат хоспитализирани. Някъде са забранени или ще бъдат забранени по епидемични показания и свижданията“, обясни пред bTV проф. Мариана Мурджева.

Тя допълни, че чрез заповедта осигуряват присъствено обучение, като настояват студентите да представят ясни данни за техния индивидуален COVID статус.

„Дайте тогава да спрем карантинните и противоепидемичните мерки, ако се счита, че те ограничават човешките ни права. Не мисля, че тази заповед е противозаконна. Вече се появиха съобщения в други университети за подобен достъп до болничната среда. В Солун също искат антигенни тестове на студентите. В Турция и Германия също изискват ваксинации“, заяви Мурджева.

Ректорът добави, че при обективно доказани обстоятелства, при медицински контраиндикации или социално-битови ограничения не могат да изпълнят условията. Те могат да влязат в алтернативно вариант на онлайн обучение, което и досега сме провеждали. При промяна на обстоятелствата те могат да влязат в присъствена среда.

„Такива дискусии се водят в цял свят не само в България. В САЩ вече над 600 университета са въвели подобни изисквания. Когато се говори за нарушаване на права, всяка конкретна мярка трябва да отговаря на три критерия – да бъде законоустановена, да бъде пропорционална на целта, която искаме да постигнем“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Според нея спецификата на обучението в медицинските университети изисква на първо място присъствено обучение, както и част от семинарните занятия да протичат в болнична среда, така че е добре и студенти и пациенти да са защитени.

По публикацията работи: Мариела Анастасова