Нови пожари избухнаха в съседна Гърция

45

Десетки пожарникари се бориха с горски пожар, който избухна рано тази сутрин в южната част на гръцкия остров Евия, по-малко от две седмици след като адът унищожи северната му част

Огънят избухна в близост до село Фигия, където два квартала бяха евакуирани, и достигна до  крайбрежното туристическо село Мармари, съобщават от France 24.

В района имаше четиридесет и шест пожарникари, подпомагани от 20 противопожарни коли, три водоспускащи самолета и два хеликоптера.

Властите съобщиха, че кораб на бреговата охрана, частна лодка и два пътнически кораба са  в режим на готовност край Мармари в случай, че жителите трябва да бъдат евакуирани по море.

В неделя властите по гражданска защита обявиха „много висок риск“ от пожар в много райони на Гърция.

От юли месец насам горските пожари опустошиха островите Евия и Родос, както и горите на север и югоизток от Атина и части от полуостров Пелопонес. Трима души са загинали в резултат на пожарите.

Правителството обяви, че това е  най-тежката гореща вълна, която страната е виждала от десетилетия насам.

Климатолозите предупреждават, че екстремните метеорологични условия и ожесточените пожари ще стават все по-чести поради предизвиканото от човека глобално затопляне, засилвайки необходимостта от инвестиране в екипи, оборудване и политика за борба с огнената стихия.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова