Българин с разказ от първо лице за евакуацията от Афганистан: Имаше риск за живота ми (ВИДЕО)

94

„Хаосът в Кабул започна след 6:30 сутринта, което беше сигурен знак за нас, че трябва да предприемем евакуация на целия си личен състав“, разказва един от българите, евакуиран от Афганистан. 

„Ние не бяхме част от последната група, която се прибра в България. Първо бяхме изтеглени от Афганистан и прекарахме няколко дни в американски център в Катар. Там ни помогна българският консул и посланика на България в Кувейт”, споделя Светослав Замчев.

Той добавя, че е имало риск за живота му, а обстановката в страната се променила рязко в последните две седмици.

„Правителството се сгромоляса наред с всички държавни органи. Вътрешният ред, сигурност и комфорт се изпариха за по-малко от ден. Опасност имаше и ние действахме съгласно инструкциите за бърза евакуация”, добавя Замчев.

„Хаосът в Кабул започна рано сутринта. Прекарахме на пътя 6-7 часа, а при нормални условия тази дистанция отнема не повече от 15 минути”, казва още той.

„Пътувахме във военно-транспортен самолет на американската армия. Бе използвано всяко едно свободно място, за да може да се помогне на максимален брой хора. Вместо 200-250 души, на борда имаше около 600 души”, обясни Светослав Замчев.

По публикацията работи: Мариела Анастасова