Бурята Хенри връхлетя крайбрежието на Роуд Айлънд и причини наводнения (ВИДЕО)

96

Тропическата буря Хенри връхлетя крайбрежието на американския щат Роуд Айлънд и причини тежки наводнения. Над 120 000 американски домове останаха без електричество заради силните ветрове, предаде BBC

Хенри се насочи като ураган от категория 1 на североизток, но ветровете му утихнаха за една нощ и той бе обявен за тропическа буря. Въпреки деградацията си, стихията продължава да бъде заплаха за населението поради бурни вълни, наводнения и разрушителни ветрове.

 

На милиони хора в Лонг Айлънд и Южна Нова Англия бе казано да се подготвят за крайбрежни вълни, наводнения и съборени дървета и електропроводи.

Междувременно, на юг в Тенеси, наводненията са причинили смъртта на най -малко 21 души. Десетки хора остават изчезнали в и около град Уейвърли, на около 90 мили (90 км) западно от Нашвил.

Наводненията са причинили огромни щети – изкоренени дървета, унищожени домове и отнесени автомобили. Пътищата и мостовете бяха повредени и хиляди хора в окръг Хъмфрис останаха без ток.

 

Президентът Джо Байдън изрази своите „най -дълбоките си съболезнования“ на засегнатите от бедствието хора и заяви, че служителите са готови да предложат помощ там, където е необходимо.

Той също така одобри помощ при бедствия за щатите Род Айлънд, Кънектикът и Ню Йорк, които се очаква да бъдат силно засегнати от буря Хенри.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова