Сиренето с над 60% вода излиза от насипните витрини
Сиренето с над 60 процента съдържание на вода само в опаковка. Това предвижда наредба, приета от Министерския съвет, която трябва да влезе в сила от есента, съобщава Нова телевизия.
Продуктите ще трябва да са на отделна витрина и етикетирани с точния процент на водно съдържание. Нововъведението предизвика спорове в бранша. Чуха се и обвинения в лобизъм. В чий интерес е тя и какво ще последва за потребителите?
БДС регламентира до 54% водно съдържание в сиренето. Но този стандарт има пожелателен, а не задължителен характер.
„Ако може ще го направим и с 80. Под натиска на цените, колкото се може да произведем максимално евтин продукт за сметка на качеството“, коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.
По публикацията работи Снежина Раева