Ваксините имат нечуван ефект при хора, изкарали SARS преди години

8701

Ново проучване обяснява благоприятния ефекти при ваксинацията при преболедували вируса SARS преди време. Оказва се, че при тези обстоятелства имунизацията не просто ни предпазва от заразяване с Covid-19, а има дори по-голямо въздействие

Ваксините срещу C0VID-19 могат да предизвикат суперимунитет у хора, които са преболедували вируса SARS преди години, сочи ново проучване.

При епидемията от SARS през 2003 г. от общо 8000 заболели с вируса 10% от пациентите умират, което прави болестта изключително смъртоносна на фона на COVID-19. Оцелелите обаче имат имунитет към SARS, съобщава bTV.

Ново проучване сочи, че този имунитет, комбиниран с придобития от ваксинация срещу COVID-19 е толкова силен, че предпазва от всички досегашни варианти на коронавируса, както и от вируси от същото семейство.

За целта в проучването са взели участие осем души, преболедували SARS, които са със завършен цикъл на имунизация срещу COVID-19. При тестове учените установили, че имунитетът на тези хора успешно убива вирусите на SARS и на COVID-19 във всички познати варианти и има потенциал да осигури защита дори за несъществуващи варианти.

По-важното – проучването установява, че този имунитет е способен да предпази и от други коронавируси, които в момента не се разпространяват сред хората.

Учените препоръчват също така бъдещи бустерни дози на ваксините да комбинират вирусите на SARS и COVID-19, за да осигурят максимално напрегнат и широкоспектърен имунитет.

Проучването е публикувано в The New England Journal of Medicine.

По публикацията работи Снежина Раева