СЗО: Ваксините предотвратяват фаталния изход от Делта варианта на Covid-19

387

Имунизацията срещу Covid-19 предпазва ваксинираните от тежко протичане на инфекцията и предотвратява фаталния изход, до който тя може да доведе. До това заключение стигна главният научен съветник на СЗО Сумия Сваминатан, пише ТАСС. 

По време на брифинг Мария ван Керкхов от СЗО обърна внимание, че в страните с високи нива на ваксинирани вариантът Делта циркулира в общности с малко имунизирани срещу коронавируса хора, в които не се спазват мерките за предотвратяване на разпространението на заболяването.

На този етап СЗО не вижда необходимост от допълнителни, бустерни дози от ваксините. „Данните, с които разполагаме, не говорят за това, че са необходими бустерни дози. Прилагането им не бива да се смята за приоритет“, каза Сваминатан.

Подобна позиция изложи и директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън. „Това напомня на ситуация, в която човек със спасителен пояс се опитва да си надене още един в момент, когато другият човек няма никакъв спасителен пояс“, каза той.

Силно заразният вариант Делта на COVID-19 се разпространява по-бързо от „колективната реакция“ срещу него на здравните власти в страните по света, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта, че има решение на проблема с Делта и с други опасни разновидности на вируса – за това е нужно бързо да се увеличат мащабите за тестване за коронавируса, осигуряване на кислород, лечебни материали, ваксини, индивидуални защитни средства за болниците и медицинския персонал, както и разширяване на изследванията за разработка на нови инструменти в борбата с пандемията.

Според генералния директор на СЗО сега „75 на сто от всички ваксини са използвани в десет страни по света, а държавите с ниски доходи са ваксинирали едва 2 на сто от населението си“.

Гебрейесус каза, че в историята на човечеството е настъпил „момент на крайна уязвимост“, като редом с пандемията то се сблъсква и с други извънредни ситуации – бедствия, конфликти и промени в климата.

По публикацията работи: Мариела Анастасова