Невиждана евакуация: Стотици афганистанци щурмуваха самолет в опит за бягство

51

Снимката на паникьосаните афганистанци бързо обиколи света

От вчера сутринта мисиите по евакуиране в Афганистан продължават. Снимка от борда на американски самолет със 640 афганистанци, които в паника щурмуват машината, обиколи света. Екипажът решава да ги евакуира, въпреки че пътниците са пет пъти над допустимото, предава bTV.

12 военни полета на различни държави вече са евакуирали чужденци. От Кабул предава кореспондентът на „Скай Нюз“ Стюарт Рамзи:

„Полетите отново бяха възстановени и дори преди малко излетя един самолет. Само стотина метра от мястото, на което се намирам, са се събрали хиляди хора и много от тях са отчаяни. Все повече бойци на талибаните пристигат и се очаква да обявят как ще съставят ново правителство. Интересното е, че обявиха амнистия за всички, работили за досегашните институции“.

С часове транспортни военни самолети кръжат в небето над Афганистан. В един от случаите след изстрели от земята, ситуацията ескалира и приземяването на машината е отложено.

От Пентагона възнамеряват да летят от Кабул на всеки час и са установили контакт със завзелите властта. Британското военно министерство също разпространи кадри с евакуиране на афганистанци, а улиците на града вече са под пълния контрол на талибаните, които се опитват да изградят друг образ.

„Сигурността е гарантирана и хората са щастливи. Преди да пристигнем всички си мислеха, че муджахидините ще ги ограбят и наранят. Сега като ни видяха са свободни. Всички пазари работят“, каза Мулави Рахмани, представител на талибаните.

Местна телевизия дори излъчи интервю с талибански лидер, водено от жена.

„Ние признаваме основните права на жените – на образование и работа, но в рамките на ислямските правила, а те изискват носенето на хиджаб“, заяви Сухаил Шахийн.

Наблюдатели предупреждават, че талибаните владеят и периметъра около летището. Така става все по-трудно бягството за местните жители.

По публикацията работи Снежина Раева