Изслушват Рашков в парламента по въпроса с полицейското насилие над протестиращи (ВИДЕО)

Народното събрание заседава извънредно днес. На заседанието депутатите изслушват министъра на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с разпространените кадри с полицейко насилие над протестиращите срещу кабинета „Борисов 3” пред НС миналото лято. 

В Пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака.

„Не е случайно, че протестиращите са влачени зад колоната. Тук има задколоние. Там са разчитали, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела какво се случва зад колоната. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли – седмица след инцидента, е изискан от СДВР и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава. Някой бил крил тези материали, някой – намеква се, че някой като мен ги е крил една година”, обясни Рашков.

Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение възмущава всички, категоричен е министърът.

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. „Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание”, попита той.

„Филмчето показва ужасяващите факти, че управлението на режима „Борисов” няма аналог в ЕС. Ужасяваща диктатура, боравеща със средства, които използват по време на война. Както правеха в Ирак, Сирия, Афганистан. Трупат на купчини деца, осмелили се да знаят гражданските си права и да се борят за свободата си”, каза Николай Хаджигенов.