Повод за гордост: 6-годишен от Берковица е вицешампион по шахмат за деца (СНИМКИ)

116

Велислав Захариев от Берковица е вицешампион по шахмат в Европейския съюз 

Берковица има повод за гордост. Шестгодишният Велислав Захариев извоюва второ място на първенството на Европейския съюз по шахмат, което се състоя в периода от 4 до 12 август в град Мюрек, Австрия. Състезанието се проведе в четири възрастови групи – до 8, до 10, до 12 и до 14 години.

От общо 9 изиграни партии, Велислав спечели 8, което освен мястото на Европейската почетна стълбичка, му осигури и трайно присъствие на международната шахматна сцена.

До този момент Велислав е носител на 10 купи и 27 медала от национални и международни турнири, двукратен шампион на България за 2021 г., а сега и вицешампион в Европейския съюз.

„На връх Ком, на празника по случай 171-годишнината от рождението на Иван Вазов, Вели заслужи привилегията да издигне Националния флаг на Република България! Гордеем се, че причината да се развее отново българският трибагреник не само на националния подиум, но и на международния, е точно Вели от Берковица. Пожелаваме на Велислав Захариев винаги да бъде на най-високото място на почетната стълба и да покори най-високите световни върхове в един от най – интелигентните спортове – шахмата!“, казват от администрацията на Община Берковица.