Да спазим традицията: Какво трябва да сложим днес на празничната трапеза

110

Днес отбелязваме големия празник Успение Богородично. На този ден се почита Богородица – покровителка на майчинството и семейното огнище.

По стар обичай се правят курбани за здраве и плодородие и против болести и нещастия. Празникът е наричан още Успение Богородично, защото на днешният ден в Йерусалим умира Христовата майка.

На този ден се приготвя специална трапеза, която включва задължително осветен хляб. Традиционно сред ястията трябва да са варено жито, пилешка каша, тиква и царевица.

От плодовете трябва да присъстват динята и гроздето. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал и пари.

Ако правите курбан, той трябва да е агне. Идеята му е хората да бъдат омилостивени и да живеят в мир и разбирателство. След него се прави родова среща. На Успение Богородично се мели житото от новата реколта.