Хърватия изтегли от продажба консерви с риба тон заради наличие на метал

103

Хърватското министерство на земеделието е изтеглило от пазара партида в консерви риба тон. Причината е наличието на метални парчета в тяхното съдържание. Има ли от опасната партида с консерви и в страната ни?

Министерство на земеделието в Хърватия изтегли от продажба партида с консерви риба тон на италианската марка „Рио Маре“ в зехтин в опаковка от 80 грама.

Причината е  възможност за наличието на метални парчета в съдържанието, съобщава местният вестник „Вечерний лист“, предава БТВ.

Информация за изтеглянето има и на сайта на вносителя на консервите. По информация на министерството партидата е L21127 , най-добра до 31/12/2025.

Продуктът, както е посочено в уведомлението, не е в съответствие с Наредба 178/2002, установяваща общите принципи и условия в Закона за храните, базирани на препоръките на Европейската агенция по безопасност на храните и установяване на процедури в областта на безопасността на храните.

От БАБХ съобщават, че към днешна дата няма няма данни количества от засегнатата партида с консерви с риба тон да са разпространени в българската търговска мрежа.

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като компетентен орган по отношение на безопасността на храните в Република България, оперира в Мрежата на Европейската комисия (ЕК) за предупреждение и сътрудничество. Мрежата представлява официален инструмент в ЕС, където се идентифицират и проследяват храни, които биха могли да носят здравен риск при консумация от човека“.

България не е сред нотифицираните страни за консервираната риба тон, цитирана в съобщението на хърватските власти, пишат още от агенцията.

Няма непосредствен риск за българските потребители. БАБХ продължава да следи развитието на ситуацията.

По публикацията работи: Ралица Димитрова