Полезно ли е пиенето на вода по време на хранене

186

За да бъдем здрави е необходимо да приемаме достатъчно количество течности през деня. Навярно всеки от нас обаче е чувал, че не трябва да пием вода, докато се храним, защото е вредно за организма ни.

Но дали това наистина е така, или е просто мит? Гастроентерологът Оливие Спациер, обяснява, че според него няма категорични научни доказателства, че пиенето на вода по време на хранене вреди на организма, като обяснява за предположението на някои хора, че водата разрежда храносмилателния секрет и пречи на храносмилането и че все пак тялото се адаптира всъщност доста лесно към това.

Александра Далу, която е диетелог, дори обяснява, че водата помага на храносмилането и е добър регулатор на киселинността. Освен това подава сигнал за пълнота, намаля апетита и ни помага да ядем по-малко. Ескпертите дори препоръчват да имате чаша с вода на масата по време на хранене, съдържаща калций, бикарбонат или магнезий, защото това ще помогне на храната да бъде усвоена по-добре.

И задължително забравете за газираните напитки, които водят до подуване или за много охладената вода. Най-добре е да е на стайна температура или дори да е топла, защото в противен случай нарушавате храносмилателните процеси.

За много специалисти минералната вода е полезна, особено при справяне от дехидратация след тренировка или след прекомерна консумация на алкохол.

По публикацията работи: Ралица Димитрова