Заради наводненията: Обявиха бедствено положение в три провинции на Турция

184

В Турция обявиха бедствено положение в три провинции, заради водното бедствие покосило страната

Вилаетите Синоп, Кастамону и Баттън (в северната част на държавата) са поразени от наводнения и свлачища, предизвикани от силни порои.

„Обявяваме провинциите Синоп, Кастомону и Бартън за зони на бедствено положение“, заяви турският държавен глава Реджеп Ердоган.

Президентът допълни, че съответните служби полагат всички усилия за опазването на живота и здравето на хората в районите, пострадали от стихиите. „От засегнатите населени места са евакуирани 95 процента от жителите им,“ каза още той.

Според послените данни най-малко 27 души са загубили живота си заради тежките наводнения. Петнайсет от жертвите са от окръг Кастамону, двама души са загинали в Синоп, а изчезналото лице се издирва в Бартън.

Стотици граждани са били евакуирани от наводнените места. В окръг Бартън са евакуирани 323 потърпевши, в Кастамону – 925, а в Синоп – 472, предаде БТА.

Пострадалите от наводненията, които е трябвало да напуснат домовете си, са настанени при свои близки, в училищни общежития или са им осигурени палатки, одеяла, легла и други необходими вещи. Осигурява се психологическа помощ на пострадалите.

По публикацията работи: Ралица Димитрова