Откъде се е появила легендата за фаталния петък 13-ти?

87

За суеверните хора петък 13-ти е особено неприятен ден, в който се случват само лоши неща. За други пък това е просто обикновен ден като всички останали

Запитвали ли сте се обаче откъде са се появили легендите за този ден?

Съществуват редица истории, свързани с този фатален ден. Една от най-старите разказва за Богът на огъня и злото, Бог Логи. Той се появил неканен на  пиршество на Боговете и убил Бога на радостта Балдер със стрела от имел. По тази причина земята била белязана завинаги и потънала в мрак.Друга легенда гласи, че точно на Петък 13-ти Ева е изкушила Адам със забранения, пишат от Actualno.

Съвременни истории за тази дата също не липсват. Тя се свързва с деня, в който Магистърът на Ордена на тамплиерите бива арестуван заедно с хиляди рицари по нареждане на папата и френския крал по това време. Те били измъчвани, а накрая обвинени в измяна, ерес и още куп престъпления.

Някои изгорели на кладата, други били убити по-късно. Това се случва на 13.10.1307 година – петък. В друга страна, Древен Рим, магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 човек.

Те смятали, че 13-тият е Дявола. Хората, посветили се на нумерологията, смятат 13 за злощастно число, тъй като се нарежда след 12, а 12 са апостолите, месеците в годината, племената на Израел, Боговете на Олимп. В картите Таро 13-тият аркан е този на смъртта.

Той обаче не се свързва с действителна смърт, а с промяна – когато нещо старо си отива от живота на човек, за да направи място на нещо ново.

По публикацията работи: Ралица Димитрова