Ето кои са най-вредните храни за мозъка

276

Избягвайте тези хранителни продукти ако искате мозъкът ви да бъде здрав и да функционира правилно

Преработени меса и деликатеси

Преработените меса съдържат редица подобрители, които не са полезни за мозъка. Освен това тези деликатеси са много богати на сол и наситени мазнини, които оказват вредно влияние върху функциите на мозъка. Редовната и изобилна консумация се свързва с повишен риск от ранна деменция и рак, според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от healthdigest.com.

Захар

Захарта е навсякъде около нас. Тя се съдържа не само в сладките храни, десертите, печивата, сладкишите, но се влага и в редица готови, пакетирани и предварително приготвени храни, включително и солени такива. Много хора не подозират колко големи количества захар приемат.

Добавената захар предизвиква възпаления в тялото. Тези възпаления оказват изключително вредно влияние върху състоянието и функциите на мозъка. Ако сведете приема на захар до минимум, мозъкът ви ще ви е благодарен, пишат още от Bulgaria on Air.

Избягвайте някои видове риба

Рибата е полезна, но някои видове риба съдържат по-големи количества живак в месото си. Той може да е изключително опасен за мозъка, особено ако се консумира редовно. Сред рибите, които е добре да избягвате, са риба тон, риба меч, кралска скумрия. Те съдържат най-големи количества живак.

По публикацията работи: Ралица Димитрова