Днес отбелязваме Международния ден на котките

125

Днес отбелязваме по традиция Международния ден на котките. Те са едни от най-умните и едни от най-ранно опитомените за домашен любимец животни. Опитомяването им започва още преди 8000 години.

В Древен Египет котките били обожествявани. Древните египтяни са първите, които опитомяват котките, за да ги използват за борба с вредителите, предаде Радио Видин.

Какво незнаем за този домашен любимец :

Котките са силно чувствителни към шума. Те могат да чуват честоти над и под тези, които хората могат да възприемат. Освен това те и чуват по-добре от хората и от повечето кучета.
Котките имат ясно изразено предпочитание към лявата или дясната лапа, когато се изкачват по стълби, пристъпват върху предмети и повърхности или при грабване на храна. Мъжките котараци е по-вероятно да бъдат „левичари“, отколкото женските котки.
Котките се спускат надолу по дърветата на заден ход, тъй като използват ноктите си като куки, за да им осигурят по-стабилно сцепление.
Котките имат широко зрително поле от около 200°, докато зрителното поле на хората е само около 180°. Освен това те виждат около 6 пъти по-добре от човек през нощта.
Езикът на котките е осеян с малки бодлички (папили), които помагат да се доставя слюнка по време на процеса на поддържане на козината и чак до кожата на котката. Това има също така и охлаждащ ефект.
Котките имат ясно изразено чувство за баланс и гъвкав гръбначен стълб. Това им позволява да извиват тялото си, когато падат, така че винаги да се приземяват на лапите си.