Заради огромния пожар: Обявиха частично бедствено положение в Старосел

46

Частично бедствено положение е обавено в село Старосел заради огромния пожар, избухнал вчера. Последиците от огнената стихия са катастрофални

„Почти половината землище на село Старосел е изгоряло при пожара. Обявено е частично бедствено положение“, съобщи кметът на Община Хисаря Пенка Ганева.

При пожара, избухнал на 4 август, са изгорели шест къщи, няма пострадали хора, а обитателите на изгорелите къщи бяха евакуирани и настанени при техни близки, съобщават от Дарик.

„За землището на Старосел щетите са огромни. Изгоряха декари борова гора, ракетната площадка, част от ферма, където е била складирана слама. Има възрастни жени, обитатели на изгорелите къщи, децата им дойдоха от градовете и си ги прибраха“, каза кметът.

„Има и едно семейство, което прекара нощта при приятели, сега мислим къде може да ги настаним, докато получат помощ, за да си възстановят дома“, каза Ганева. Започва разчистването на руините от изгорелите къщи, където има опасност от срутвания и падане на изгорели греди.

Кметицата на селото заяви, че пострадалите трябва да подадат т заявления и да очакват помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

„Хората са стресирани, излезли са навън и обсъждат. Цялото село беше обхванато от дим, а миризмата скоро няма да изчезне и докато има какво да им напомня за случилото се, хората няма да са добре. Важното е, че няма жертви, всичко останало е поправимо“, категорична е Ганева.

По публикацията работи: Ралица Димитрова