Обявиха оранжев код опасно време у нас. Вижте в кои области. Как да се предпазим

89

За 31 юли е обявен оранжев код в 16 области от страната, а в останалите 12 области – жълт код за опасно горещо време.

Когато се говори за оцеляване в жегата, първата препоръка винаги е обилната консумация и употреба на вода. Заради обилното потене от горещината човек е по-застрашен от дехидратация, затова и не трябва да забравя да пие големи количества вода. Но не наведнъж, когато ожаднее, а на равномерни интервали през целия ден. Жаждата е първият признак на дехидратирането, затова навикът да се пие дори без да се усеща нуждата, е по-здравословният подход.

Добре е обаче да се избягват алкохолът и кафето, защото и двете могат да имат диуретичен и обезводнителен ефект. Същото важи и за тежки, богати на протеини храни, които ще натоварят допълнително затормозения от горещината организъм. По-препоръчителни са сезонните плодове и зеленчуци, които през лятото са в огромно разнообразие.

Обливането с вода също може да бъде много освежаващо в жегата, затова, ако положението е нетърпимо, се препоръчват по няколко кратки студени душа на ден за сваляне на телесната температура. Мокра кърпа на челото и раменете също има бърз и облекчаващ ефект при екстремните температури или пък кисненето на краката в студена или хладка вода. Също както през зимата най-важно е краката да са топли и сухи, така през лятото най-голямото усещане за хлад в тялото идва от тях.