Тормоз срещу учители и ученици в Пловдивско: Родители заплашват да отпишат децата си от училището (ВИДЕО)

1497

В пловдивското село Житница родители и ученици се бунтуват срещу училищен директор. По техни твърдения учителите не се явяват редовно в час и не обучават децата. Преподавателите от своя страна, са подложени на тормоз от страна на директорката.

Искането на родителите е директорката да бъде сменена. В противен случай 26 от децата ще бъдат отписани. В момента там учат около 70.

Без учител, с игра на лаптопи и таблети. Така протичали част от учебните часове  в единственото училище в село Житница, разказват ученици и родители.

„По „Информационни технологии” понякога госпожата закъснява, понякога дори не идва. Събираме се на групи и ни казва да играем на някакви игри на лаптопите. Понякога не носи и лаптопи. Тя нещо върши на бюрото, а ние като я попитаме какво да правим, ни казва да седим и да  мълчим и да чакаме да свърши часа”, разказва ученичка пред NOVA.

Учителите по „Математика” и „Човекът и природата” също не влизали редовно в час.

„Госпожата в часовете по „Математика” оставя учениците да решават сами задачите по новия учебен материал. През повечето време не присъства в часовете”, разказва бивш възпитаник на гимназията.

„Госпожа Петрова преподаваше на моята дъщеря. Преподава си уроците на затворени учебници, не им позволява да ги отворят по време на часа, а и не си влиза редовно в часовете. Изпраща други учители да й водят часовете. Не идва и на родителски срещу” обясни една от майките.

Вместо да преподават, учителите били принуждавани да се занимават с административна работа, разказват действащи преподаватели.

„Излизала съм от час, но по служебна работа. Защото аз, освен като учител, отговарям и за много документации в училище”, обясни Елена Кърчева, настоящ учител.

Въпреки че учебният материал не се преподавал изцяло, накрая на годината се пишели високи оценки.

„В шести клас не знаят таблицата, имат шестици. Оценките на децата от външното оценяване са доказателство за това, тъй като има две двойки, две тройки, а учениците са завършили с 5 и 6. Явно оценките за годината им се завишават, за да може училището да е на по-високо ниво пред останалите”, разказва една от майките.

Освен че били принуждавани да се занимават с други неща, вместо да преподават, имало и постоянно текучество на учители, защото директорката се държала унизително с тях.

„Много пъти съм получавала нападки, относно моите килограми, относно теглото. Дори ми е давала съвети какво стягащо бельо да нося, как да се обличам, откъде да си купувам дрехите. Питала ме е имам ли приятел. Аз ѝ отговорих, че имам приятел. И тя ме попита, как водя интимен живот с него”, разказва бивша учителка.

„Аз си подадох молбата за напускане, точно поради това унизително, отвратително, уронващо авторитета отношение, каращо те да се чувстваш нищожество. Най-отвратителните дни в живота ми. С плач отивам на работа и с плач се прибирам. Беше ужас”, разказва друга бивша учителка.

„Аз имам две ученички. Към мен е задавала въпроса, с какво ги хранят. Едната ми е била по-дебела. Според мен това е тормоз”, разказа друга настояща учителка.

Бивши ученици признаха още, че преди години, директорката ги е карала да попълват тестове на фиктивни ученици.

„Аз съм бивш възпитаник на училището и лично мен са ме карали да решавам контролни работи на тези ученици, които въобще не са присъствали в часовете, като учителите са ни казвали да ги попълваме с грозен почерк и за оценка не повече от четири”, разказва Николай Начев.

„Идваха накрая на годината. С автобуси ги докарваха до тук, за да може съответно училището да съществува като училище и да се покрие бройката”, разказва майка на дете.

Директорката не пожелала да отговори нито на обаждания, нито на съобщения. Охраната на училището обяснил, че е заета.

Въпреки това извика полиция заради струпване на хора в двора на училището.

Ако директорката не бъде сменена, 26 от децата ще бъдат преместени в друго училище, категорични са родителите им.

„Твърдо заявявам, че ако госпожа Петрова продължи да е директор, моето дете също няма да учи тук. И ще е 27-ото”, закани се протестиращ баща.

„Тези 26 деца, ако бъдат преместени в други съседни училища, ще бъдем принудени нашето училище да бъде затворено”, заяви кметът на Житница Иван Бараков.

Родителите  и кметът са подали сигнал до Регионалното управление на образованието в Пловдив, както и до Министерството на образованието. Оттам отговорили, че са започнали процедура по дисциплинарно наказание на  директорката.  Проверката им обаче ще се забави, защото директорката е излязла в болнични.

По публикацията работи: Мариела Анастасова