Руски модул дестабилизира Международната космическа станция

83

Международната космическа станция (МКС) беше дестабилизирана и закратко изместена от орбитата си, след като двигателите на един от руските модули са се запалили, предаде BBC

Никой от седемте членове на екипажа на МКС не е пострадал. Работата на станцията вече е възобновена и е нормализирана с помощта на наземните екипи.

Инцидентът е станал няколко часа, след като руския модул Nauka се е прикрепил към МКС в четвъртък, след осемдневен полет.

Той извършил осем часов полет от Земята до станцията и скачването преминало нормално. Изведнъж двигателите му се включили внезапно, с което предизвикали изместването на цялата станция с около 45 градуса.

Това е поредната неприятност за модула „Наука“, който трябваше да бъде изстрелян още през 2007 година, но претърпя значително забавяни заради проблеми с бюджета на проекта, както и с редица технологични неизправности.

Дори и след изстрелването на модула от космодрума в Байконур, Казахстан, руската космическа агенция установи проблем с подаването на гориво, който изискваше намесата на наземния контрол.

В крайна сметка „Наука“ успя да се скачи с Международната космическа станция, с което общото ѝ обитаемо пространство ще се увеличи със 70 кубични метра. То ще бъде използвано за провеждането на различни експерименти и за почивка. Освен това модулът разполага и с допълнителна тоалетна за екипажа на станцията.

На него е инсталирана и още една роботизирана ръка, която може да се използва за различни операции по външната структура на станцията. Инструментът е осигурен от Европейската космическа агенция.

Инцидентът с „Наука“ става в момент, в който Русия поставя под въпрос бъдещото си участие в Международната космическа станция. Наскоро Москва отправи предупреждение, че голяма част от руския хардуер на станцията вече е на възраст от над 20 години. Страната предупреди, че може да прекрати участието си в проекта през 2025 година.

По публикацията работи: Ралица Димитрова