Политика

Петър Илиев ли ще е новият премиер?

Днес президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на „Има такъв народ“.

Адвокатът Петър Илиев по всяка вероятност ще е кандидатът за премиер на партията, споделиха пред Клуб Z от различни парламентарни групи.

Името на Илиев се спряга от 10-ина дни, като от ИТН до последно отказват да кажат кой според тях трябва да оглави „Дондуков“ 1.

Илиев бе предложен от Станислав Трифонов за министър на правосъдието в проектокабинета „Василев“, който бе оттеглен впоследствие заради публичното недоволство, най-вече заради начина, по който бе предложен – без съгласуване, от телевизионния ефир.

Юристът е възпитаник на Софийския университет, със специализация в Бъкингамския университет, Лондон, специализирал е и в Ню Йорк, САЩ. Преподава конституционно право в СУ.

Завършил е Юридическия факултет с пълно отличие (диплома Отличен 6.00) и е първенец на випуска, за което е получил отличителния златен знак (златна значка) за пълно отличие от ректора на университета.

Адвокатското му дружество “Илиев и партньори” е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища.

Преди това Илиев е завършил Първа английска езикова гимназия в София също с пълно отличие и е първенец на випуска, четем и в биографията му, публикувана на сайта на СУ.

Илиев е и почетен консул на Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в България (Барбадос е офшорна зона).

Малко известна част от биографията му е, че е бил юридически сътрудник на „Позитано“ 20, като една от основните му дейности там е бил да подпомага работата по изготвяне на становища до Конституционния съд.

Както и че е човекът, организирал правната страна на референдума на Трифонов и шоумените му от 2016-а, сложил основата на „Има такъв народ“, по думите на самия лидер.

В сивито, спуснато за Петър Илиев от екипа на Трифонов, пишеше за Петър Илиев, че е „лауреат на отличието Адвокат на годината“. Това е „най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България“, четем и на сайта на СУ.

Всъщност това е само донякъде така. Става въпрос за т. нар. Бал на юристите, който се организира от няколко години, наградите се раздават предимно от журналисти от медиите „Телеграф“, „Монитор“ и пр. На бала „Илиев и партньори“ става „Адвокатска кантора на годината“. Адвокат на годината е Владимир Пенков от „Пенков, Марков и партньори“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца