Ето как да разберем, че сме заразени с Делта варианта на коронавируса?

543

Новият Делта вариант на Ковид завладява все повече държави по света. Освен това мутацията се разпространява значително по-бързо от другите разновидности на вируса.Но кои са основните признаци, които издават, че сме заразени с Делта варианта на Covid?

Симптомите на коронавируса са ясни – кашлица, висока температура, хрема, загубата на обоняние и вкус. Особеността при заразяването с Делта мутацията е, че не се наблюдава загуба на вкус и обоняние. А и пациентите наред с високата температура, страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото.

На базата на десетките мутации вариантът Делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение, че те нямат имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса.

Според британски проучвания обаче новата мутация на Ковид преминава с 40-60 процента по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания, предаде DW.

Вариантът Делта притежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създадени след имунизация. Затова Делта се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж. Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни по отношение на Делта.

По публикацията работи: Ралица Димитрова