Байдън и Кадхими подписват споразумение за прекратяване на бойната мисия на САЩ в Ирак

53

Президентът на САЩ Джо Байдън и иракският премиер Мустафа ал Кадхими подписаха споразумение днес, с което официално се прекратява американската бойна мисия в Ирак до края на 2021 г, предаде Reuters

Споразумението идва в политически деликатен момент за иракското правителство и може да бъде тласък за Багдад. Кадхими е изправен пред нарастващ натиск от страна на привързани към Иран партии и паравоенни групи, които се противопоставят на американската военна роля в страната.

Байдън и Кадхими се срещнаха в Овалния кабинет за първите си разговори лице в лице като част от стратегическия диалог между САЩ и Ирак.

„Мисля, че нещата вървят добре, каза Байдън в Овалния кабинет. Нашата роля в Ирак ще бъде просто да бъдем на разположение, да продължим да обучаваме, да помагаме срещу „Ислямска държава“, но няма да продължим военната мисия след края на годината“.

САЩ все още разполагат с около 2 500 войници, разположени в Ирак, от 3 500 души в международната коалиция, създадена през 2014 г. за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“.

Тяхното напускане се изисква от проиранските фракции, които са обвинени за около 50 атаки срещу американски интереси в Ирак от началото на годината.

Иракският координационен комитет за съпротива заплаши да продължи атаките, освен ако САЩ изтеглят всичките си сили и прекратят „окупацията“.

Повечето от американските войници, разположени в коалицията, които помогнаха за победата над ДАЕШ в Ирак през 2017 г., бяха изтеглени при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Оставащите в страната са официално класифицирани като съветници на иракската армия и звена за борба с тероризма.

По публикацията работи: Ралица Димитрова