Автомобилен състезател посочи кое води най-често до катастрофи на пътя (ВИДЕО)

81

За последните 24 часа станаха 4 тежки катастрофи, в които живота си загубиха седем души. Сряд тях бяха и две деца.  

Между 80 и 90 души губят живота си на пътя през юли, август и септември всяка година. Данните са на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Кои са най-честите грешки, допускани зад волана и кое ни провокира да караме рисково? Отговорите на тези въпроси дава автомобилният състезател Димитър Илиев.

„Лятото е най-опасният сезон за шофиране. Условията са идеални, времето е хубаво и това предразполага хората към повече разсеяност. Това, в комбинация със засиления трафик и факта, че всеки бърза да стигне до дадена локация води до много грешки”, каза той пред NOVA.

„На тези дълги дестинации, особено сега, когато пътуваме към морето, правят се ремонти на някои пътища, трябва да бъдем търпеливи. Има и други неща, които затрудняват трафика, но трябва да имаме приоритети и основният да бъде да се приберем живи и здрави. Никой не излиза от вкъщи с намерението да прави катастрофа“, каза още Димитър Илиев.

„Най-типичното нещо за човека е да прави грешки. Проблемът е там, че докато шофираме, ако сгрешим, нещата могат да бъдат необратими. Искам да призова всички колеги шофьори да бъдат внимателни“, доплъни автомобилният състезател.

„Винаги в градската среда по-ниската скорост е в помощ затова да не се стига до инцидент. Най-опасните места за пътува са извънградските пътища, а не магистралите. 54% от загиналите хора при инциденти стават именно по такива пътища“, заяви Илиев и допълни „Внимание, търпение и разбира се, фокус върху пътя. Това са основните неща, които трябва да спазваме“.

По публикацията работи: Мариела Анастасова