Смесването на ваксините на AstraZeneca и Pfizer повишава нивото на антитела

81

Ново проучване показва, че поставяне на първа доза от ваксината на AstraZeneca и втора доза от тази на Pfizer може да повиши нивата на неутрализиращите антитела шест пъти в сравнение с две дози AstraZeneca, предаде Reuters

В изследването са участвали 499 медицински работници. 100 от участниците са получили смесени дози от ваксините,  200 души са били имунизирани с препарата на Pfizer / BioNTech, а останалите са били ваксинирани с  AstraZeneca.

При всички участници в изследването са показали неутрализиращи антитела, които пречат на вируса да попадне в клетките и да се репликира, а резултатът от смесената схема на ваксините е показала сходни количества неутрализиращи антитела, открити от групата, получила два изстрела с Pfizer.

Британско проучване миналия месец показа подобни резултати – доза от AstraZeneca, последвана от  такава на Pfizer, е предоставила най-добри отговори на Т-клетките и предизвиква по-високо образуване на антитела отколкото при първа доза от ваксината на Pfizer, последвана от втора доза от AstraZeneca.

Данните осигуряват допълнителна подкрепа за решението на няколко страни да предложат алтернативи на AstraZeneca като втора доза, тъй като препаратът причинава образуването на редки кръвни съсиреци.

Южнокорейското проучване също така анализира неутрализираща активност срещу основните варианти, които предизвикват безпокойство, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

Нито една от групите не демонстрира намалена неутрализираща активност срещу алфа варианта, идентифицирана за първи път във Великобритания, но неутрализиращият титър намалява с 2,5 до 6 пъти спрямо бета, гама и делта, открити за първи път съответно в Южна Африка, Бразилия и Индия.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова