Избягвайте тези храни: Могат да доведат до внезапна сърдечна смърт

252

Съществуват храни, които могат да окажат пагубно влияние върху нашето сърдечно състояние

Изследователи са установили, че диетата играе важна роля за сърдечносъдовото здраве. Според учените хората, които спазват стриктно средиземноморската диета и нямат коронарна болест на сърцето, са с по-малък риск от внезапна сърдечна смърт.

Хората, които ядат предимно традиционни за западните държави блюда, включващи повече пържена храна и сладки напитки, са изложени на по-голям риск от внезапна сърдечна смърт, пише в своя публикация сайтът medicalnewstoday.com.

Изследването, което се появява в списанието на Американската сърдечна асоциация, предлага допълнителни доказателства за значението на диетата за сърдечносъдовите заболявания.

Здравето на сърцето и диетата

Статистиката показва, че внезапната сърдечна смърт е фактор при 1 от 7,5 смърти в САЩ. Основната причина за това е коронарната болест на сърцето, пишат от Zdrave.to. Според Офиса за профилактика на заболявания и промотиране на здравето (ODPHP) човек може да подобри състоянието на сърцето си чрез промяна на диетата.

ODPHP предлага хората да се хранят с разнообразие от плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, да има разнообразие от протеини и ненаситени мазнини.

Изследванията показват, че средиземноморската диета, която се фокусира върху бобови растения, зеленчуци, плодове, риба и зърнени храни, може да бъде защита срещу сърдечносъдови заболявания. Изследователите също са установили обратна връзка между средиземноморската диета и внезапната сърдечна смърт. Проучването обаче имало значителни ограничения, тъй като се съсредоточило предимно върху жените.

Западната диета повишава риска

Изследователите установили, че участниците, които са се придържали най-близко до западния хранителен модел, са имали 46% по-висок риск от внезапна сърдечна смърт от тези, които са се придържали към него най-малко. И обратно, участниците, които най-често се придържали към средиземноморската диета, са с 26% по-малко изложени на риск от внезапна сърдечна смърт от тези, които са имали най-ниската степен на спазване на този хранителен режим.

По публикацията работи: Ралица Димитрова