Нов непознат вариант на COVID-19 идва от Южна Америка след Делта

205

Според академик Богдан Петрунов е ясно, че идва нова вълна на коронавирус и трябват организационни мерки. Но дали тази нова вълна ще дойде август, септември, октомври няма много голямо значение, ако не сме подготвени.

Академик Петрунов е категоричен, че ваксинацията е единственото, което може да ни спаси и най-вече да намали броя на смъртните случаи. Ваксините спасяват човешки живот и намалят възможностите за мутация на вирусите. Това не е някаква екзотична или авторитарна идея, отсече Петрунов и настоя – „Нужна е имунизация и то масова имунизация.“, предаде БНТ.

Като пример той даде изследване на Центъра за контрол на заразните болести на САЩ, което показва, че 99% от починалите болни в последно време не са били имунизирани. От това по-голямо доказателство едва ли може да се даде, попита Богдан Петрунов.

Той е възмутен от изказванията на свои колеги и макар и да не посочи името на доцент Атанас Мангъров заяви: „Абсолютно неприемливо е лекар да излиза по телевизията и да заявява, че ще се имунизира само под дулото на пистолет. По телевизията говорят хора, които са много далеч от имунология и вирусология. Аз съм дълбоко възмутен, но страшното е, че се изпращат противоречиви сигнали към обществото.“

За задължителната ваксинация, академикът обясни, че това не е само личен въпрос, а е въпрос на общественото здраве. „Аз не живея в гората, аз живея сред хората.“ Той подкрепи идеята някои професии да подлежат на задължителна имунизация – лекари, пожарникари, полицаи, работещи в старчески домове. Според Петрунов е абсолютно необходимо това да е задължително, тъй като те представляват риск за други групи от населението.

По въпроса за мерките, които трябва да предприеме държавата Богдан Петрунов залага най-вече на убеждението и пропагандата и повече на „тоягата“, отколкото на „моркова“. Какво означава държавата ще ми раздава кебапчета и кюфтета, за да се имунизирам“, попита още Петрунов.

Той предупреди и че след варианта Делта идва гама вариантът, който вече е установен в редица страни в Южна Америка. За този вариант няма още достатъчно изследвания, за да се кажат характеристики, но единственият начин да бъде спрян и масова имунизация.