ДБ няма да участва с министри в това правителство

47
Снимка: Нюс

Генерал Атанас Атанасов заяви, че е много е важно да има политическа стабилност в страната. „Да видим колко са ни съвместими програмите, да отделим спорното от безспорното и да работим заедно. Има оптимизъм след разговорите, които продължиха три дни.“

,,Първата политическа сила – „Има такъв народ“, е тази, която трябва да си направи аритметиката. Нека след като бъдат проведени всички срещи, трябва да се направи обобщение и всяка една от политическите сили да прецени дали може да участва в това или не. Ние от ДБ няма да участваме с министри в това правителство, нямаме такива претенции, съгласни сме с правителство на малцинството, каквото предложи ИТН. Но не съм съгласен с определението „плаващи мнозинства“, трябва да има монолитност“, коментира зам.-председателят на парламента, предаде БНТ

От създаването на ДБ един от важните приоритети е, че искаме да се установи парламентарната република и там трябва да се случват нещата публично. Ние трябва да възстановим парламентарния контрол в комисиите и там да са наясно, че прожекторът е обърнат към тях и че всяка седмица ще са на червеното килимче. Самият Борисов не е стъпвал две години в парламента и министрите му не се притесняваха от парламентарен контрол, констатира съпредседателят на „Демократична България“.

,,ДПС е свободно да гласува за който иска за правителство. Важното е да не се допуска тяхното влияние в управлението на държавата“, подчерта той.

,,Нашите приоритети са радикална съдебна реформа, което да доведе дотам прокуратурата да бъде отчетна, вътрешен контрол в съдебната власт. Хората трябва да имат усещането, че законът се прилага еднакво за всички“, категоричен е той. Атанасов сподели, че имената в новия кабинет ще са важни, доколкото тези хора са експерти.