Разкриха кой е причинил пожарите в Сакар планина

53

Разкриха кой е виновник за пожарите в Сакар планина. Това е земеделец. Той обработвал земята си с дискова брана, когато искра подпалила пожара. Тогава той се опитал да го загаси, но не успял.

10 противопожарни екипа се опитваха вчера да отрежат пътя на пламъците, които изпепелиха над 600 дка предимно иглолистни дървета между свиленградските села Планиново и Студена и тополовградското Устрем, предаде агенция КРОСС.

Пожарът там е локализиран, но на места все още има тлеене и възможност за ново разрастване, затова районът е под наблюдение на противопожарни екипи. Предполага се, че причината за избухването на пламъци е работа на земеделска техника. Прокуратурата в Хасково съобщи, че наблюдава досъдебно производство за умишлен палеж. В късния следобед вчера обаче избухна нов пожар – в района между между харманлийските села Дрипчево, Изворово и Оряхово.

Изгоели са вече 5000 дка терени, от които 3500 дка широколистен горски фонд, съобщават Областният кризисен щаб и пресцентърът на областната администрация в Хасково. На помощ на работещите на терен 8 противопожарни екипа са пристигнали водоноски от Свиленград и Любимец. Действията са продължили през цялата нощ, като в тях са се включили и служителите на Югоизточното държавно горско предприятие. На място има и военнослужащи. Няма опасност за населението в района, тъй като фронтът на пожара е далеч от населени места, подчертават от кризисния щаб.