Какво пише за страната ни в ежегодния доклад на САЩ за инвестиционния климат на страните

103

Министерството на външните работи на САЩ публикува ежегодния си доклад инвестиционния климат на страните

В него се посочва, че има положителни страни на инвестирането в България. Наблюдават се обаче и сериозни проблеми. Ето какво пише в доклада.

България продължава да се възприема от много инвеститори като привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи и с държавни стимули за нови инвестиции. Страната предлага една от най-евтината работна ръка в Европейския съюз (ЕС) и има ниски и фиксирани корпоративни данъци и данъци върху доходите.

В доклада се посочва обаче, че страната ни има най-ниския процент на производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население.

Правителството очаква да приеме еврото в началото на 2024 г., след присъединяването му към Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II) през юли 2020 г. и Банковия съюз на ЕС през октомври 2020 г. Приемането на еврото ще премахне валутния риск и ще помогне за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите европейски търговски партньори в страната.

През 2020 г.България страда от пандемията на COVID-19. Въпреки това въздействието и върху икономиката ни е по-малко силно, отколкото в много други европейски страни.

Държавният департамент на САЩ отчита осезаем ръст в разработването на софтуер, техническата поддръжка и аутсорсинга на бизнес процеси. Автомобилният сектор и информационните технологии привличат американски и европейски инвеститори през последните години, пише още в доклада.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова