Италия въвежда по-строги мерки за неваксинираните

95

Още една европейска страна налага по-строги мерски срещу коронавируса. От следващия месец италианците ще трябва да представят зелен пропуск, за да имат достъп до редица услуги и дейности, предаде Euronews

От 6 август здравната карта ще бъде задължителна за достъп до басейни, фитнес  и спортни зали, спортни събития, концерти, панаири и културни обекти (включително музеи, кина и театри). Нощните клубове не са включени в мярката, тъй като засега те ще останат затворени.

Здравната карта ще свидетелства, че притежателят е получил поне една доза от ваксината, възстановил се е от болестта или е имал отрицателен тест за Ковид през предходните 48 часа. Ваксинационният сертификат вече се изисква при сватбени приеми и при посещения в старчески домове.

„Здравната карта е инструмент, който позволява на италианците да продължат дейността си с гаранция, че не са сред заразни хора“,  заяви италианският премиер Марио Драги. Той подчерта, че  „зеленият пропуск не е произволен въпрос, той е условие за запазване на отворената икономическа дейност.“

Приемането на мярката беше обект на напрежение в  италианското правителство. Разногласията в правителството обаче означават, че засега няма да се приемат предложенията зеленият пропуск да бъде изискване за достъп до влаковете, обществения транспорт и вътрешните полети.

В Италия случаите на Ковид 19 рязко се увеличиха в последно време. Днес бяха регистрирани 5057 новозаразени. Така за първи път от 21 май насам беше превишен прага от 5000 новозаразени за денонощие.

Превод и редакция: „Нова Вест“, Ралица Димитрова