ИТН: Каним всички партии освен ГЕРБ, защото такива са обществените нагласи

155

Всички партии без ГЕРБ ще получат покани в писмен вид за преговори с „Има такъв народ“. Срещата ще се състои публично в сградата на Парламента. 

„Искаме да поканим всички останали партии, защото такива са обществените нагласи. Умишлено няма да каним ГЕРБ, защото, на практика, са лицето на този модел, който в последните 12 години унищожи всяка една институция и изгубихме държавността си”, коментира Станислав Балабанов пред NOVA.

„Необходимо е да запознаем останалите парламентарни сили с нашите идеи и с това, което ще правим конкретно, във всеки един от ресорите. Те твърдят, че нямат достатъчно информация за това, което ще извършим като действия. Тази среща е полезна и заради това”, обясни Филип Станев.

Той посочи, че предложението на ИТН за премиер ще стане ясно, когато президентът Румен Радев връчи мандата на партията за съставяне на правителство. Според Станев разговорите за постове с партиите изкривявали целия демократичен диалог.

„Ние ще спазим докрай това, което повелява Конституцията. Няма да изпреварваме събитията, няма да говорим за постове и личности, защото през годините това се е случвало многократно в България и е водило до раздор между отделните политически сили”, уточни той.

„Смисълът на тези разговори е да се опитаме в толкова трудно време да съставим един, надявам се, стабилен парламент и кабинет”, посочи Балабанов.

От „Има такъв народ” коментираха и дали работят с ДПС, след като от Движението подкрепиха Ива Митева за председателския пост в Народното събрание.

„Тук не говорим за коалиционно управление, нито подписваме някакви споразумения. Няма покани към никого да играем коалиционно или задкулисно. Поканата е да обсъждаме публично идеите и приоритетите си”, категоричен е Балабанов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова