САЩ и Германия се споразумяха за газопровода „Северен поток 2“

blank
Кадър: Youtube

САЩ и Германия постигнаха споразумение относно строежа на спорния газопровод „Северен поток 2“, предаде BBC

Според заместник държавния секретар Виктория Нуланд, проектът за газопровода е „лош“, но сделката все пак предвижда санкции срещу Москва, ако се опита да използва енергетиката като лост за натиск срещу Киев и в същото време се предвиждат 200 милиона долара американски инвестиции в украинската енергийна сигурност.

Според условията на американско-германската сделка, Украйна ще получи 50 милиона долара инвестиции за технологии за възобновяема енергия и гаранция за изплащане на таксите за транзит на газ, ако Украйна бъде заобиколена.

Близо 100% от работите по „Северен поток 2“, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

В този смисъл Полша и Украйна разпространиха съвместно изявление, в което казват, че САЩ „се отказаха от опитите да спрат пускането на газопровода „Северен поток 2“ и че германо-американската договорка „съществено задълбочава“ кризата около този балтийски проект.

Газопроводът ще позволи увеличаване на доставките за Европа, но най-вече приоритет ще бъде Германия. При използването на пълния му капацитет Русия ще може да заобикаля заобикаля транзита през Украйна.

По публикацията работи: Ралица Димитрова