Голяма новина за пенсионерите съобщи социалният министър

blank
кадър: NOVA

След като по-рано министърът на финансите Асен Василев обяви новините за добавките от 50 лева, както и преизчисляването на пенсиите, министърът на социалната политика Гълъб Донев съобщи още положителни новини за пенсионерите.

Василев: Пенсиите ще бъдат актуализирани от 1-ви октомври

„Всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет“, заяви Донев.

„Това беше един от мотивите да влязат трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност“, обясни Гълъб Донев.

„Няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври“, увери той. Добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението, обясни служебният социален министър.

От 1 октоври всички пенсионери с доходи под линията на бедност ще получат социална помощ, добави Донев. По-рано днес за тази добавка съобщи и финасовият министър Асен Василев.

Служебният социален министър посочи, че за определяне на линията на бедност ще се вземат данните на Евростат.

„Изваждаме от бедност всички, няма да има пенсионер, който да получава доход под линията на бедност Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане“, отбеляза още Гълъб Донев.