Василев: Пенсиите ще бъдат актуализирани от 1-ви октомври

blank
кадър: Facebook

С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост и с приходите, които очакваме вследствие на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП, очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над това, което е планирано за бюджета за 2021 г. Това обяви министърът на финансите Асен Василев.

Срещу тези приходи Министерството планира разходи за малко над 1,8 млдр. лева. 575 млн. лева са за социални разходи, 430 млн. лева са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лева за здравеопазване. Има и допълнителни разходи за президентските избори, които трябва да се проведат октомври месец. Василев заяви, че са подсигурени за най-скъпия вариант изборите.

Финансовият министър обясни, че чисто технически няма как да се заложи преизчисляването на пенсиите от 1 септември, затова те ще бъдат актуализирани от 1 октомври. За септември са заложени добавките от по 50 лева.

„Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лева. Максималната от 1440 на 1500 лева. Слага се надбавка за пенсионери под линията на бедността, която е социална. Линията за бедност към момента е 369 лева. 43 процента от пенсионерите са под линия на бедност. Ако този пакет бъде приет, този процент слиза на нула“, допълни финансовият министър Асен Василев.